1. Fjetja me celular pranë kokës

E keni dëgjuar me qindra herë që valët e telefonit janë të dëmshme dhe ashtu janë vërtet. Ekspozimi me orë të tëra e bën edhe më serioze situatën. Kur shtriheni për të fjetur, mbajeni larg vetes dhe mundësisht aktivizoni “airplane mode”.

Picture 1 of 5 mistakes users are making when using a smartphone

 

2. Ekspozimi ndaj dritës blu 

Nëse jeni gjatë në kontakt me dritën që lëshon ekrani i telefonit, mos prisni të bëni gjumë të mirë. Drita e fortë shkakton dhimbje koke, sysh dhe probleme me shikimin. Uleni rezolucionin në minimum ose akoma më mirë, hiqeni fare nga dora dhe flini.

Picture 2 of 5 mistakes users are making when using a smartphone

3. Përdorimi i telefonit kur s’ka sinjal

Kur shihni që telefoni juaj s’ka sinjal, përpiquni të mos e përdorni sepse telefoni ka gjasa të nxehet më shpejt dhe energjia që çliron rrezikon shëndetin tuaj. 

Picture 4 of 5 mistakes users are making when using a smartphone

4. Kontakti me lëkurën

Ka shumë studime që në fokus kanë vënë lidhjen që ekziston me celularit dhe kancerit, specifikisht përmes kontaktit me lëkurën. Lëkura e njeriut e absorbon shpejt të nxehtin që vjen nga telefoni dhe sa herë e mbani në kontakt me të, rrezet e dëmshme përthithen prej saj. Gjatë kohës që nuk jeni duke e përdorur, përpiquni ta mbani larg.

Picture 3 of 5 mistakes users are making when using a smartphone

5. Qëndrimi

Njerëzit e epokës së smartphone-ve janë shumë më të prirur për të vuajtur nga problemet me shpinën apo shtyllën kurrizore, për shkak të pozicionit të gabuar që mbajmë kur qëndrojmë në celular.

Picture 5 of 5 mistakes users are making when using a smartphone

Me kalimin e kohës, pesha që do të ndjeni në qafë do të jetë 5 herë më shumë nga sa është realisht pesha e kokës. Kjo shkakton dhimbje qafe dhe probleme të posturën. Mbajeni telefonin në të njëjtin nivel me sytë dhe qafën sa më drejt të jetë e mundur.